Iconography of the Virgin Mary in Medieval Wall Paintings in Ludrová–Kút in Slovakia - Valášek, Štefan (IKON, 2017)
Abstract This paper analyses the role of the Virgin Mary in the largest Christological cycle in Slovakia (the medieval Upper Hungary). The All Saint´s Church is well-known thanks to complex interior medieval wall paintings that are dated to the period from 1420 to 1430. Decoration of the presbytery walls contains examples of Marian iconography. On the vault of the presbytery are painted eschatological scenes - Last Judgement (Deesis) and the Coronation of Virgin Mary. In the Christological cycle The Virgin Mary occupies an important position primarily in the scenes depicting the childhood and passion of the Christ. In decoration of the vault the Virgin Mary is represented as Mediatrix and Ecclesia, but in the narrative scenes from the life of Jesus Christ she participates actively in a work of salvation. In the nave, on the northern wall, there is a figurative triptych containing the picture of Virgin of Loving Mercy. This layer is dated to the end of the 14th century. In this mural there is an unusually illustrated woman hanging on the lace of the Virgin Mary. This woman is trying to save herself from an attacking devil, which is depicted in the bottom left corner. This picture is a visual form of the prayer Sub tuum praesidium, which is the oldest preserved extant hymn to the Blessed Virgin Mary as Theotokos. Abstract Ovaj rad analizira ulogu Djevice Marije u najvećem srednjovjekovnom kristološkom ciklusu u Slovačkoj, u crkvi Svih Svetih u Ludrovoj-Kúti (u srednjem vijeku u Gornjoj Ugarskoj), koje se datiraju u period od 1420. do 1430. Autor ovih fresaka je vrlo vjerojatno bio obrazovan u umjetničkom centru pod snažnim utjecajem češkog Lijepog stila. Dekoracija na zidu sve- tišta sadrži primjere marijanske ikonografije. Na svodu prezbiterija bile su naslikane eshatološke scene: Sudnji dan (Deisi) te Krunidba Djevice Marije. U dekoraciji svoda, Djevica Marija je prikazana kao Mediatrix i kao Ecclesia, dok u narativnim scenama iz života Isusa Krista ona aktivno sudjeluje u djelu spasenja. U ovom radu su prikazane neke od scena u narativnom ciklusu gdje Djevica Marija igra značajnu ulogu: Navještenje, Pohođenje, Klanjanje Djetetu, Obrezivanje Kristovo, Klanjanje Mudraca, Bijeg u Egipat, Prikazanje u Hramu, Pronalazak u Hramu, Raspeće, Skidanje s Križa, Sahranjivanje, Uznesenje na Nebo i Du- hovi. Gotovo u svakom slikovnom prikazu prisutni su ilustrirani svitci s biblijskim tekstom ispisani u gotičkoj minuskuli, što predstavlja iznimni primjer povezanosti slike i teksta. U brodu na sjevernom zidu se nalazi figurativni triptih koji sadrži prikaz Bogorodice zaštitnice. Ovaj se sloj fresaka datira u kraj 14. stoljeća. Autor triptiha je bio jedan od mnogih putujućih umjetnika u središnjoj Europe, vjerojatno obučen u talijanskom umjetničkom okruženju. Na ovoj fresci je zanimljiv prikaz žene koja se čvrsto drži Marijinog pojasa u želji da izbjegne đavla koji joj prijeti. Ova je freska vizualizacija molitve Sub tuum praesidium - najstarije sačuvane himne Blaženoj Djevici Mariji kao Bogorodici.